índex | índice | navegació  

 número 21: novembre - desembre 2000

PROPOSTAAMÉRICO RODRIGUES        
audio (RealPlayer)

amerigo rodriguesLA POESIA SONORA DAMÉRICO RODRIGUES

La poesia sonora d’Américo Rodrigues s’inscriu en la línia de la poesia fonètica, els orígens de la qual, situats a les avantguardes històriques, estan essent revisitats avui en dia. La poesia fonètica es basava en les particularitats sonores que posseïen els fonemes i amb elles procurava de crear combinacions sonores que prescindien de l’existència de les paraules. Durant els anys cinquanta aparegué una variació d’aquesta tècnica que s’anomenà el "crit ultralletrista", en què les possibilitats del sistema fonètic eren exasperades i portades al seu límit. La poesia d’Américo Rodrigues s’insereix positivament dins d’aquesta tradició, però la seva contribució no és pas una mera continuació mecànica.

Américo Rodrigues està inventant una poesia portuguesa que, tal com passa al Brasil, gràcies al concretisme, era inexistent en el terreny de l’experimentació poètica. I la seva invenció de poesia sonora portuguesa ens aporta, com a mínim, tres riques característiques que s’interconnecten: d’una banda l’apropiació d’un sorollisme típicament contemporani, lligat al so de la veu cridada en l’univers dels espectacles de música de masses; de l’altra, una sensibilitat rítmica de treballs construïts sota la influència d’un parla ibèrica en què es combinen unes llengües neollatines amb una pulsió de parla i de cant àrab i morisc; i en tercer lloc, la pràctica de treballar una poesia versificada com a font de producció de poemes sonorament experimentals. Així doncs, la poesia sonora portuguesa, sota la invenció i la intervenció d’Américo Rodrigues, ja es projecta com un esdeveniment viu i enèrgic en els cercles de poesia sonora internacional.

Philadelpho Menezes
_________________________________
audio (RealPlayer) :
"Voz Sal" 3:18
Coimbra, 25 Anos de Abril, 24/04/99

_________________________________

Si voleu informació sobre la participació de l'autor a Proposta, cliqueu aquí.

AMÉRICO RODRIGUES

Born in Guarda (Portugal) in 1961, he organizes cultural events and he’s also lecturer on Portuguese language and culture at the University of Beira Interior (Portugal). In 1979 he worked with the great actress Catherine Dasté and he’s devoted himself to experimental work with voice eversince. He’s director and an actor at the Aquilo theatre company as well as author of several books and object-poems. Likewise he carries out non-stop work on sound improvistations for theatre, music, poetry, dance and performance. Beyond voice he also uses different objects in order to explore new sounds such as trumpet, plastic bugles...

Recently he’s been in several presentations in Brazil with regard to the International Sound Cycle (Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte and Maceió).

English Index Page

© Américo Rodrigues
Text © Philadelpho Menezes
Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor. Us preguem llegiu les condicions d'utilització
navegació:                     barcelona review número 21     novembre - desembre  2000  

-TBR

Jordi Cussà
     extracte de la novel·la
     Cavalls salvatges

      entrevista a Jordi Cussà
     de Jordi Vilarrodà.
     crítica
     per Ponç Puigdevall
David H. Rosenthal
     4 poemes

-PROPOSTA

Américo Rodrigues
Endre Szkárosi
Bartomeu Ferrando
Jaap Blonk
Esther Xargay
Eugeni Bonet
Julián Álvarez

-crítiques breus (en anglès sobre llibres de publicació recent)
-números anteriors
-Audio
-enllaços (Links)

www.BarcelonaReview.com   anglès | castellà | francès | pàgina de l'editor | e-m@il