100 anys de Sales, Calders i Tísner

Laura Borràs
Comissària de l’Any Sales, Calders, Tísner

image

Enguany l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya celebren l’any Sales, Calders i Tísner en ocasió del centenari del seu naixement. Aquesta triple celebració d’uns autors que són barcelonins, catalans i del món, ens obliga a cercar els punts que presenten en comú i, alhora, a tractar aïlladament les seves diferències. Nascuts l’any 1912, estem davant d’uns escriptors que constitueixen l’exemple de tota una generació inexorablement marcada per la guerra que, en paraules de Pere Calders és "un daltabaix famosíssim, del qual encara no em sé avenir" i que com afirma Joan Sales tindrà un preu molt alt per tots els que la van viure i la van perdre: “Vam perdre la guerra i hem de pagar la factura”. Tots tres es van allistar voluntaris i van lluitar en l’exèrcit de la República, tots tres van patir les conseqüències de la derrota i la van reflectir literàriament en el seus llibres (Incerta glòria, de Joan Sales, Unitats de xoc de Pere Calders i 556 Brigada mixta, Tísner) amb solucions i estils diferents. Finalment, tots tres van viure l’exili mexicà i el retorn a Catalunya, esglaonadament.

      Afirmava el Conseller Mascarell el dia de la roda de premsa per presentar el programa d’activitats de l’any que és important homenatjar els homes del passat per construir un llegat de futur. Certament, una cultura hauria de fer-se mirant endavant, bastint l’edifici del present tenint sempre el futur en l’horitzó, però per a fer-ho cal conèixer i reconèixer el propi passat, en el nostre cas i en aquest context, la tradició literària catalana. Cal preservar, d’una banda, i conrear, de l’altra. Una efemèride així hauria de ser una ocasió excepcional per a poder fer-ho. Avel·lí Artís Gener, conegut popularment per Tísner, el pseudònim que conformen les dues darreres síl·labes dels seus cognoms (ArTíS GenER); va escriure una vegada que la imatge que millor el definia era la d’un flascó de vidre tenyit de verd i el d’un embut d’aram que hi encaixés. Aquesta és la metàfora per al seu autodidactisme, un flascó que ha acumulat els coneixements més diversos, conformant els que Josep Maria Espinàs va definir així: “L’Avel·lí Artís-Gener i el Tísner són tota una multitud ficada dins una persona”. Utilitzaré aquesta imatge de l’ampolla per referir-me a l’esplèndida collita que tenim en aquesta anyada de 1912. Han  passat cent anys del seu naixement i vint-i-nou anys que va morir Sales, divuit Calders i acaba de fer dotze anys que vam perdre el Tísner. Una trentena, una vintena i una dotzena d’anys hauria de ser prou temps com per haver pogut sedimentar les impressions i poder examinar el solatge que han deixat.

      Això ens proposem de fer i hem estat fent des del mes de març de 2012. Hem preparat un programa d’actes (http://www.salescalderstisner.cat/agenda) que es projecta en diversos àmbits de l’acadèmia a la ciutadania, passant per l’escola, les biblioteques, els museus, les editorials, la televisió i les xarxes socials i que vol acostar la seva vida i la seva obra a la ciutat i als seus lectors troba el seu eix fonamental, el seu canemàs en un portal web (http://salescalderstisner.cat). L’any Sales, Calders, Tísner constitueix una oportunitat d’or per a descobrir-los en les seves múltiples facetes (els altres Sales: editor, adaptador, poeta, el Calders ninotaire, periodista, contista i novel·lista; els altres Tísner: periodista, escenògraf, publicista, tertulià, crucigramista, guionista, traductor, periodista, ninotaire, pintor...) o revisitar-los i veure com han passat els textos per nosaltres i nosaltres per els textos. També és el moment per a rellegir-ne textos i per acostar-los a les noves generacions. Com si fóssim en un celler, aquest centenari ens permet de treure’ls la pols que el pas dels anys ha dipositat sobre els envasos i decantar-ne el seu contingut per tal de brindar de nou per les seves creacions.

       Les seves vides i els seus llibres seran present en clubs de lectura, tertúlies, rutes literàries sobre el territori, i també virtuals (http://www.salescalderstisner.cat/espais/rutes-literaries#!3), exposicions, taules rodones, espectacles poètics o teatrals, tweets, blogs, pàgines de Facebook, Google + (http://www.salescalderstisner.cat/zona-20), simposis... Hem volgut que la seva obra soni i ressoni, es faci veu en la veu de la societat civil catalana en l’apartat “Llegim Sales, Llegim Calders, Llegim Tísner” (http://www.salescalderstisner.cat/espais/llegim-sales-calders-tisner) i que aquest calidoscopi de mirades, d’acostaments, d’anècdotes viscudes per persones que van compartir-hi fragments de vida (“Sales en el record, Calders en el record i Tísner en el record” http://www.salescalderstisner.cat/autors/tisner/tisner-en-el-record ) contribueixi a fer-los guanyar lectors, i també a re-seduir-los. Dialogarem amb escriptors que en reconeixen la influència, amb d’altres que n’han rebut el mestratge, a d’altres els hem convocat per a analitzar el seu model de llengua, que havien de construir i utilitzar en moments especialment compromesos pel català, farem llegir i comentar els llibres de guerra a historiadors, tractarem de comprendre el fenòmen de l’exili vist des de la perspectiva mexicana i catalana, invocarem a d’altres veus de l’exili per a ser capaços d’inserir-los en una constel·lació d’escriptors més àmplia, explorarem les reescriptures contemporànies que han experimentat les seves obres quan han estat portades al cinema, el teatre i la música. Biografies, bibliografies, webgrafies, fototeques, mediateques, línies del temps, cites... Tot el que ens ha permès fer presents la vida i l’obra de Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís Gener hem intentat aplegar-ho en aquest portal que estarà en permanent creixement al llarg de tot l’any, però que quedarà un cop s’acabi: http://salescalderstisner.cat. Fins ara hem estat sembrant. Ara és el temps de la collita!

Biografia:
Laura Borràs Laura
 Borràs i Castanyer (Barcelona, 1970) és llicenciada en Filologia Catalana (1993) i doctora en Filologia Romànica (1997) per la Universitat de Barcelona, amb Doctorat Europeu (1997) i Premi Extraordinari (1998). Des de fa 15 anys és professora de Teoria de la Literatura a la Universitat de Barcelona. I per espai d’11 anys s’ha dedicat a la docència de literatura en entorns virtuals com a professora dels Estudis d’Humanitats i Filologia (1999-2007) i Llengües i Cultures (2007-2009) de la Universitat Oberta de Catalunya, on ha estat Directora Acadèmica de l’Àrea de Postgrau dels Estudis de Llengües i Cultures.  És especialista en literatura digital i en ensenyament de literatura en entorns virtuals d’aprenentatge. És la Directora Acadàmica del Màster “Literatura en l’era digital” de la UB/Grup 62. Forma part del Literary Advisory Board de l’Electronic Literature Organisation dels Estats Units d’Amèrica). Els seus camps d’interès són múltiples i variats, des de la literatura medieval a la més recent literatura electrònica, passant per les interrelacions entre la miniatura i el text en el marc de la bogeria medieval o l’estudi del mite de Don Joan en la literatura, la música i el cinema. Ha estat guardonada per la seva trajectòria amb la Distinció de Jove Investigador de la Generalitat de Catalunya (2001-2005).
 Des del 2001 dirigeix el grup de recerca reconegut per la Generalitat de Catalunya (SGR -2005-00332) HERMENEIA, pioner a Catalunya i a Europa, que acull un grup de 20 professors de diferents universitats espanyoles, europees i americanes, i que ha estat reconegut com a grup consolidat per la Generalitat de Catalunya (SGR-529) i que estudia les connexions entre els estudis literaris i les tecnologies digitals. És la Directora Acadèmica d’OFELIA (Organització Filològica d’Estudis Literaris i Artísticswww.ofelia.cat). Actualment, està concloent, juntament amb Rita Raley, Talan Memmott i Brian Kim Stefans, l’antologia Electronic Literature Collection, vol.II de la ELO i ha format part del Panel d’experts que han assessorat el Pacte Nacional per a la Recerca 2010-2013 de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor.
       Us preguem que llegiu les condicions d'utilització

NAVEGACIÓ

revista.barcelonareview.com -------