ÍndexNavegació

índice  no. 44: setembre -octubre 2004

rebosselect.jpg (10524 bytes)
REBOSTERIA SELECTA
(algunes lectures recents, a cura de J. B. i B.)

___________________________________________

Pedrag Matvejevic: La otra Venecia.
Pre-Textos. València: 2004.
Trad. de Luisa Fernanda Garrido Ramos i Tihomir Pištelek.

Un llibre absolutament diferent sobre la ciutat de Venècia, lluny dels tòpics i dels llocs comuns. Matvejevic ha tractat de no descriure aquells indrets pels quals ja ha passat molta gent perquc “ja ho ha fet algú abans que tu, i potser millor”.

I aleshores parla de les escultures erràtiques, de la botànica dels intersticis de la pedra, dels materials amb els quals és bastida la ciutat, de la mena de pans que s’hi couen (pa de nostàlgia, pa de llàgrimes, pa de la humilitat, pa d’exili, pa de paciència...), de les tavernes i de les moltes classes que n’hi havien, dels vents de la zona, de l’indret on van a morir les gavines... Una veritable confessió d’amor.

___________________________________________

Anne-Marie Albiac: Figurations de l’image
Flammarion. París: 2004.

Poesia objectiva, despullada; poemes gairebé minerals –com sílex. Allunyada de tota retòrica, de la metàfora: "un thème // et se / mutile le langage". El dir, un cop més, destruint tota possibilitat al llenguatge. L’obra d’Albiac (1937) va creixent en densitat a mesura que minva en recursos. Una de les veus més suggestives i renovadores de la poesia francesa actual.

___________________________________________

Horaci: Epodes.
L’esparver clàssic. La Magrana. Barcelona: 2004.
Introducció, traducció i notes de Joan Carbonell i Manils.

Publicat l’any 30 aC, els Epodes horacians són una de les grans fites de la poesia occidental. Ara ens són oferts en una magnífica traducció que ens atansa a l’esperit d’aquesta poesia perfecte i fa que veiem Horaci com un autèntic contemporani, malgrat que el mite del beatus ille o figures com la de Mecenàs hagin desaparegut del nostre paisatge habitual.

___________________________________________

Jean Serra: Tal vegada una poètica.
Col·lecció Tià de sa Real. Fundació Sa Nostra. Palma: 2004.

L’obra d’aquest poeta eivissenc es va construint amb rigor i elegància, calladament però ferma. Convocat silenci, que va guanyar el Vicent Andrés Estellés de 2003, per exemple és un llibre rodó. Ara ha aplegat alguns textos sobre poesia i notes extretes de la seva correspondència amb altres poetes per fer-ne aquest volum que és més que una poètica.

___________________________________________

Anna Aguilar-Amat i Francesc Parcerisas: El placer de la lectura.
Editorial Síntesis. Madrid: 2004.

El llibre fa part d’una col·lecció de "placeres" ("del comer", "de la música") destinats a iniciar o fer agafar el gust el lector per un tema de la cultura. En aquest cas, els dos poetes ens endinsen en l’univers de les seves lectures preferides, o aquelles que els han marcat al llarg de la seva vida, i d’una manera amena ens ofereixen la seva particular mirada.

___________________________________________

W. Somerset Maugham: El caballero del salón.
Ediciones del Viento. La Coruña: 2004.
Trad. de B. Moreno Carrillo.

Aquest llibre que du per subtítol Un viaje por Indochina va més enllà del simple recorregut turístic per la Indoxina dels anys trenta: un pretext estilístic i intel·lectual de l’autor per reflexionar sobre els estats anímics i el comportament dels humans. Si tota obra de ficció hauria de ser el registre d’una aventura espiritual de l’autor, donada de manera amena i amb una mirada irònica sobre el món, això és el que va aconseguir Maugham amb la seva literatura.

Un autor a reivindicar, que després de ser foragitat del canon, va patir un ostracisme incomprensible fins que, recentment, algunes editorials europees l’han començat a reeditar, amb notable plaer per al lector refinat.

___________________________________________

Antonio Gamoneda: reescritura.
Abada Editores. Madrid: 2004.

El, sense dubtes, més gran poeta espanyol viu reescriu alguns del seus poemes, i mostra el resultat del procés de deleatur, de supressió de tot allò accessori, en un camí de cerca de l’essencialitat pura.

El volum va acompanyat d’un CD amb la veu de l’autor: un document impagable.

___________________________________________

NÍUS (Notícies Breus):

___________________________________________

Sofà literari informa que diumenge 24 d’octubre l’autor austríac Robert Menasse presentarà la seva novel·la Die Vertreibung aus der Hölle. Alianza està a punt de treure’n la traducció espanyola de Thomas Kauf amb el títol de La expulsión del infierno. El dilluns, 25 d’octubre l’autor farà una roda de premsa en el Goethe-Institut.

Al novembre celebrarem l’aparició d’una novel·la de Heinrich Böll, desconeguda fins fa poc, Kreuz ohne Liebe, escrita al 1947, que narra les peripècies dels membres d’una família molt heterogènia de Colònia abans i durant la Segona Guerra Mundial. L’editorial Littera en publicarà aviat la traducció de Josep Umbert, Cruz sin amor.

Per a més informació podeu consulteu www.fortuny.org/sofa (s’està actualitzant), escriure a Claudia Kalász, claudiak@xsii.com, o bé trucar al 93 213 40 02.

___________________________________________

Nova col·lecció de Cafè Central. En coedició amb Emboscall, s’inicia una nova col·lecció anomenada "Black Mountain", amb els següents títols: Autobiografia, de Robert Creeley (traduïda per Dolors Udina), amb pròleg del mateix Creeley escrit expressament per a aquesta edició; Com si Girona, de Víctor Sunyol; i Ho vaig fer fer, de Carles Hac Mor.

___________________________________________

IV Jornades poètiques de l’ACEC. Coordinades per Hèctor Bofill tindran lloc a l’auditori de Caixa Catalunya del 19 al 23 d’octubre. Per a més informació, www.acec.tv

© tbr 2004

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor. Us preguem llegiu les condicions d'utilització
navegació:  

no. 44: setembre -octubre 2004

-Narrativa

Josep Casadesús i Calvó (K100): La Rata
Sergi Escolano: Mireia

Quaderns de viatge:
"Au Tassili", de Catherine de Villepoix
i Pierre André Chapman

-Poesia

Ponç Pons: Poemes (Pessoanes)
Daniel Najmías: els poemes insomnes
Víctor Verdú: Poemes
Carles Hac Mor: Tres poemes de fa trenta anys
Ester Xargay: Dos poemes sobre l'obra d'Antònia Gallardo

-Ressenyes

Hans Fallada: Seul dans Berlin
Rebosteria selecta

-crítiques breus/ressenyes (en català)
-crítiques breus (en anglès sobre llibres de publicació recent)
-números anteriors
-Audio
-enllaços (Links)

www.Barcelonareview.com   anglès | castellà | francès | pàgina de l'editor | e-m@il