ÍndexNavegació

índice   no. 32: setembre - octubre 2002

ribas_strip.jpg (2029 bytes)

L’AVENTURA INTERIOR
I PLÀSTICA DE JAUME RIBAS

José Corredor-Matheos

double.jpg (10532 bytes)

L’art de Jaume Ribas s’ha caracteritzat sempre per un rigor que es desitja màxim i, pel que diria, és un afany d’absolut. No hi ha, en efecte, en la seva obra, cap concessió: en tot cas, a si mateix. No trobem ni tan sols la complaença en la sensualitat de la matèria tan freqüent en altres artistes. Tot és severa disposició dels diversos elements formals i vigilant i amorosa atenció en la manera com en el color troba lloc i to adequat, però també una llibertat que s’obre a aquesta fina i en últim extrem desconeguda ubicació de l’espai que determina i dóna el seu més profund significat a l’art.

El color –blau, ocre, torrats, morats-, amb la fusió de tots ells, el blanc i la seva negació, el negre, taca el paper tan delicada com fortament. Hi ha aquí determinació, seguretat, que contrasta positivament amb la gran sensibilitat que revela tot. Res que no sembli necessari. Això mateix que anomenem atzar és convocat perquè posi les coses en el seu lloc precís, d’acord amb un impuls que procedeix de més enllà de la pintura mateixa: és a dir, de la seva entranya més profunda. Cada vegada resulta més difícil distingir la veritable creació, tal és la multitud d’artistes i la confusió de tendències i canvis constants, Això és, almenys, el que solem dir-nos. No obstant, en ocasions, ens resulta extremadament fàcil, no tantes vegades, aquesta és la veritat, com voldríem. Un d’aquests casos és el de les aparicions de Jaume Ribas, que, com ens agrada de creure, succeeix en els millors creadors, aspira, com la seva pintura, a anar més enllà de l’art. La seva obra arriba així fins a nosaltres com el testimoni d’una aventura que és també interior, i el seu valor és tant el que té de depuradíssima estètica com el seu caràcter, palpable, de creació, que es produeix davant els nostres ulls.

© José Corredor-Matheos

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor. Us preguem llegiu les condicions d'utilització
navegació:  

tbr : no. 32: setembre - octubre 2002

-Narrativa
        Rodolfo del Hoyo: La mirada essencial
        Peus de foto 

-Pintura (Dossier Jaume Ribas)
        Jaume Ribas: Sobre Pintura
        José Corredor-Matheos: L'aventura interior de Jaume Ribas
        Antoni Clapés: Dius el record i dius l'oblit
        Carles Hac Mor: Un poema per a Jacme Ribas i Un altre poema...
-Poesia
       
Ester Xargay: Riure amb cesura
        Pere Pena: Dos poemes
-Ressenyes
       
Claire Lejeune El libro de la hermana
        Emili Bayo Projecte de felicitat
        Abu-Nuwàs Khamriyyat
 
        Rebosteria selecta     
-crítiques breus/ressenyes (en català)
-crítiques breus (en anglès sobre llibres de publicació recent)
-números anteriors
-Audio
-enllaços (Links)

www.BarcelonaReview.com   anglès | castellà | francès | pàgina de l'editor | e-m@il