ÍndexNavegació

índice    no 27: novembre - desembre 2001

Pietro Civitareale: Tres poemes de Metamorfosi del silenci>


EN ELS CONFINS DE LA NIT
(a propòsit de "Metamorfosi del silenci" - poesia 1955-1997)
 Gabriel Vinyals

El volum vint-i-tres de la col·lecció "Jardins de Samarcanda" és una mirada damunt l’obra de Pietro Civitareale, un dels més destacats hereus de l’ermetismo dels grans mestres italians del segle passat (Ungaretti, Quasimodo, Montale). És clar que parlem, doncs, d’una tradició poètica d’altíssim vol -d’alt voltatge, també- en la qual la construcció de la poesia no s’allunya ni un pam de la reflexió sobre l’existència i sobre l’escriptura mateixa.
      En l’experiència poètica de Civitareale la paraula es fa esdeveniment, presència, epifania. Una paraula excavada, pensada i repensada amb la finalitat de vèncer-ne tota resistència i obtusitat per reconquerir-la fins a l’esplendor de la poesia. La paraula evoca, dóna nom i crea, tot donant un so, un sentit i una substància a allò inexistent.
      Poesia, doncs, com a metamorfosi del silenci, com a conversió de l’absència en presència, com a mutació del no-res en una realitat del cor i de la ment per oposar, en una mena d’expansió visionària del jo, a l’obscuritat i a la insensatesa del viure.
      Però també poesia com a escriptura, com a culte d’una forma i d’un estil, com a superació d’una idea "naturalista" del llenguatge a favor d’una dicció simbòlica capaç de tornar a assumir la pluralitat dels significats de l’enigma de la realitat.
      El poema sovint recorre els passadissos de la memòria -creuant crepuscles on convergeixen estols d’ocell, lents fums, boires de misteri, nuvolades ferèstegues, celatges incerts, llunes d’oblit- per arribar al dolor de viure en l’àmbit del silenci (interior): allí on no és possible que les paraules hi penetrin.
      Cal fer esment dels poemes darrers del llibre -que corresponen a l’escriptura més recent-, recollits sota l’epígraf "Rainbow". En ells, Civitareale ha abandonat la lògica de la construcció convencional del poema per mostrar pensaments i imatges sense el suport lògic de la frase; i així, el sentit del poema esdevé tot just a ser pur contenidor de les juxtaposicions del material sensible que són les paraules del poeta.
      Car viure consisteix a frequentar "només poques paraules / entre les quals errem / com si fossin cambres buides". I és llavors que arriba la fi del jorn (vida), expressat en la magnífica metàfora de la negra papallona que "entra / per la finestra i es perd / en el reflex estelat dels miralls".
       

© Gabriel Vinyals

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor. Us preguem llegiu les condicions d'utilització
navegació:  

tbr : número 27                novembre - desembre  2001 

-Narrativa, Poesia, etc

-Patricia Duncker: Abans morta que deshonrada
-Adriana Bàrcia:  Bertrana i Mernissi en un harem de Fes
-Record de Jordi Arbonès
-Ester Xargay: Una banda
-Rajvinder Singh:8 poemes
-Pietro Civitareale: Metamorfosi del silenci
-Carles Hac Mor: Maldoror ja no és un eccehomo
-Comentari Civitareale
-Festival de Cinema de Sitges

-crítiques breus (en anglès sobre llibres de publicació recent)
-números anteriors
-Audio
-enllaços (Links)

www.BarcelonaReview.com   anglès | castellà | francès | pàgina de l'editor | e-m@il