ÍndexNavegació

índice     número 24: maig - juny 2001

xargay.gif (5246 bytes)
La lletra informa la forma
Ester Xargay


      Quin serà el meu anhel quan et confonguis amb la llunyania?
      Tu que et dius com les coses.

      «Al Cantal»
      Gabriel


       
Amb la mirada perduda darrere els vidres entelats, la LLum Anímat intentava copsar formes possibles a les planúries congelades del paisatge siberià; de l'estesa il.limitada dels blancs i grisos en confusió, n'apreciava els matisos; s'havia acostumat a observar-los detingudament, a contrastar-los.
      Sobre la capa de neu glaçada, les espurnes de gel, ingràvides i bellugadisses, s'elevaven amb fluxs i centelleigs bo i navegant per una franja d'aire sota la massa pesant i gris del cel.Tanmateix, el que li faltava a la Llum Anímat era l'escalfor del sol, que no podia sentir mai sobre la pell. Li feia l'efecte que aquest astre igni havia entrat en un estat de pal.lidesa i defalliment: absort, com la seva mirada i com la d'ella sobre la gran esplanada desolada, bellíssimament aclaparadora, en la qual, adesiara, el glaç translúcid brillava com un suc lletós que la penetrava per la nineta dels seus ulls fins a aniquilar-ne la vivor.
      Fins aquí tenim la formació d'un estat d'ànim, una informació donada sense gaire ni massa energia per a un discurs sobre la forma, a desgrat dels animosos adeptes de la desinformació.
      En conseqüència, seguirem algunes reflexions de Paul Virilio sobre fets haguts i per haver, les quals, en quatre mots, fan així: Les faits sont défaits (Els fets són desfets). I això el porta a citar, enèrgicament, Norbert Wiener: «La informació no és ni la massa ni l'energia, la informació és la informació.»
      I conclou Virilio que la informació és la tercera dimensió de la matèria: avui la informació i la seva mediatització a ultrança han abolit els fets; de fet, la tercera dimensió de la matèria impera en els monopolis globalitzadors, en la informatització.
      És a dir, a les xarxes llançades al mercat informatiu que viatja per les vies informàtiques, la forma no dóna fe dels principis ni dels fets realitzats en la realitat que roman en segona divisió, perdó, dimensió. ¿Si la realitat de segona dimensió dóna els fets de segona divisió, quins són els fets de primera divisió, dels quals donaria fe la realitat de tercera dimensió? O bé, on passarien els fets de tercera divisió?
      Potser aquests són apuntats per Virilio mateix al manifest L'ecrit contre l'écran (L'escrit contra la pantalla), quan cita Pere Duran Farrell: «Tot allò que és racional en l'home pot ser transferit a la màquina... La part racional ha esdevingut la menys noble de l'home. Aleshores, què en queda? Ens queden els nostres sentiments, les nostres llibertats, les nostres contradiccions, les nostres anarquies, la nostra fretura d'amor, les necessitats d'allò que pensàvem que era absurd.»
      Per això mateix la Llum Anímat (una informació de tercera? una informadora muda?) esdevé presonera del format d'un conte, en el qual fa d'heroïna i viu per les paraules de l'autora, que ens n'informa amb irregularitat i indisciplina: la Llum Anímat és una éssera pensarosa, d'ulls diàfans, el cognom de la qual ve d'"encendre i tornar a encendre les cendres" o d'"animat", que vol dir "encès", que en l'heràldica indica l'esmalt dels ulls dels animals quan resulta diferent del del cos, o el de les flames d'una bomba.
      Alhora, la autora -mare de l'ànim de la Llum Anímat-, tot mirant d'explicar-se com n'és de fastigós aquell fenomen autoritari que tant desanima l'esmalt de la nineta dels ulls de la seva heroïna, opta per escriure-ho tot en infinitiu i no pensar en imperatiu.
      I comença pel verb sentir: «Per sentir els mots en llibertat? Per sentir sempre aquest afany de voler-los tancar? Per sentir les paraules amb nom i llum propis? Per sentir que són de per si una veu darrere els conceptes? Per sentir bullir els pèsols? Per sentir a l'atmosfera una pila d'electricitat? Per sentir endollar la planxa i no haver de fer servir el verb planxar? Ja que la llum és cara, clar, de pagar. I de sentir?»
      Per sentir la Llum Anímat com descriu les coses que veu, bé se li ha de donar veu! La Llum Anímat enganxarà el seu front als vidres, netejarà amb els llavis el baf de l'alè del seus narius, i descriurà allò que li entrarà per la vista fins a escopir-ne tota l'angúnia que li omple l'ànim amb la monotonia de la mecànica informativa d'aquesta observació:
      «Hi veig espurnes de gel, lucíferes! Es desprenen del glaç i, si les deixesque se t'acostin, segons el fons de l'aire, penetren pels angles dels vidres im'envolten com una nuvolada cristal.lina. I em plouen a la conca de la ment,tot inundant allò que hauria de descriure tot seguit!»
      «Llavors, no sé que diré, tot sigui dit, i verbigràcia dic: el sol és l'ombra d'una ratlla que ressegeix una roda! Són les dues al desert. Qui ha escrit l'hora sobre les dunes? I es desfan les espurnes de gel en un torrent cabalós que se m'emporta amb les lleis de la gravetat del llenguatge que parlo, i m'arrossega l'ànim i fins i tot l'animat cognom que m'has posat en imperatiu. Tot em raja del cap als peus!»
      «Per sort, em vaig aferrar al meu cognom, Anímat. Aquest surava al toll de llum que evaporava l'aigua conforme jo anava recordant un acudit brossià, del "Vivàrium", llibre que tantes vegades tu, autora, m'has llegit: "-Oh, Casimir, se m'ha arnat el paraigua! -És clar, dona, com que només el treus quan plou..."»

© 2001 Ester Xargay

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor. Us preguem llegiu les condicions d'utilització
navegació:  

barcelona review                número 24            maig - juny  2001 

-Narrativa, Poesia, etc

Martí Domínguez: Dos capítols de Bestiari
Pinckney Benedict: Rescatant en Moon
Carles Hac Mor:Què és la paraparèmia?
Ester Xargay: La lletra informa la forma
Oscar Gil: Un de cada tres
Victor Sunyol i Marina Sans: Raval Ferida
Ramon Farrés: cinc poemes
Sergi Jover Rejsek: tres poemes

Festival de Poesia de Barcelona
Dorothy Porter
i Lionel G. Fogarty

-Ressenyes

El cementiri de cotxes, Pinckney Benedict
Bestiari,Martí Domínguez
El fantasma d’Anil, Michael Ondaatje

-Art Sabala
-crítiques breus (en anglès sobre llibres de publicació recent)
-números anteriors
-Audio
-enllaços (Links)

www.BarcelonaReview.com   anglès | castellà | francès | pàgina de l'editor | e-m@il