criticametabaronsLA NISSAGA DELS METABARONS

SERGI VICIANA FERNÁNDEZ

   

  A propòsit de La nissaga dels metabarons, vol. I. Ed. Glénat
  Guió: Alejandro Jodorowsky
  Dibuix: Juan Giménez
  Color: Juan Giménez

  La nissaga dels metabarons probablement sigui l’última gran obra de l’argentí Alejandro Jodorowsky, més interessat des de fa ja força anys per la psicomàgia, el xamanisme i l’espiritualitat en general, que no pas per la creació artística en si. De fet, aquest interès ja es deixa entreveure en alguns moments.

  Aquests moments, però, no fan davallar el bon nivell general del guió. La història és explicada indirectament, ja que assistim a la narració per part d’un robot a un altre de la trajectòria familiar dels seus amos, els metabarons. Aquest és probablement el gran encert de Jodorowsky, però malauradament són precisament les vinyetes amb els dos robots les més fluixes, amb recurrents expressions suposadament humorístiques i algun trencament del ritme de la narració totalment contraproduent.

  Això no obstant, continua sent un gran còmic gràcies a l’excel·lent feina del també argentí Juan Giménez. El seu dibuix realista ajuda a reforçar la versemblança d’una història no sempre fàcil d’acceptar, però no dubta a renunciar al realisme per augmentar l’expressivitat de les cares o la intensitat de l’escena. La seva versatilitat li permet dibuixar des d’escenes de combats galàctics o formacions de naus estel·lars de combat, fins a lluites amb espasa o escenes dignes de la millor època de Conan. I el color, també de Giménez, esdevé una eina més de la narració, jugant amb tonalitats blaves que es trenquen de sobte en una vinyeta brillant i groguenca.

  Podem dir, doncs, que es tracta d’un còmic d’allò més interessant, compensat en dibuix i guió. Aquest volum, que inclou els tres primers còmics de la sèrie, permet fer-se’n una idea de conjunt, gaudint millor d’una sèrie que ja des del començament va ser concebuda com a saga.

   

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor.
       Us preguem que llegiu les condicions d'utilització

NAVEGACIÓ

revista.barcelonareview.com -------setembre - octubre 2008