ÍndexNavegació

índice    no 27: novembre - desembre 2001

ccc.gif (1032 bytes)

 

PROPOSTA 2001

festival internacional de poesies+polipoesies

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

11, 12, 13, 14 i 15 de desembre 2001

Entrada lliure

Una visió àmplia de la poesia contemporània i dels seus terrenys de fusió

 

PROPOSTA és un festival anual dedicat a les pràctiques poètiques contemporànies, sobretot a aquelles més arriscades. Es tracta de propostes que, sota el nom de poesia o polipoesia, van més enllà del recital convencional, ja que treballen la poesia amb altres disciplines com la música i la imatge i amb diversos suports (so, vídeo, performance, noves tecnologies...).

PROPOSTA es vol convertir, amb aquesta segona edició, en l’escenari de referència per al públic curiós i interessat en les diverses interpretacions actuals i obertes de la poesia. Després de tres anys d’experiència amb el cicle estable de poesia Viatge a la Polinèsia (1997-2000) i d’una primera edició del festival tan favorable quant a públic i crítica, Projectes Poètics Sense Títol i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona pretenen consolidar el festival com a punt de trobada anual on pensar i dialogar amb una visió oberta de la poesia i de la creació en general.

A més d’actuacions en directe de poetes autòctons i estrangers, el festival comptarà amb conferències relacionades amb el tema i una exposició, seguint la voluntat de donar, més enllà de les actuacions, un marc teòric i de reflexió al voltant del fet poètic, i també amb l’edició d’un catàleg com a testimoni de l’activitat i la teoria que vol mostrar el festival.

Els actes tindran lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, llevat de l’exposició, que tindrà lloc a la Galeria H2O de Gràcia i que romandrà oberta fins al dia 5 de gener.

A més a més, PROPOSTA s’incorpora a la xarxa de festivals de tardor associats de Barcelona, juntament amb el festival LEM (www.gracia-territori.com), el Festival de Músiques Contemporànies de Barcelona (www.auditori.org), el Festival Improvisa i la temporada Avuimúsica (www.accompositors.com), per crear una temporada de tardor de Barcelona eminentment sonora que comença l'octubre i que finalitza el desembre amb PROPOSTA. D’altra banda, el festival inicia la col·laboració amb organitzacions i festivals estrangers dedicats a les pràctiques poètiques contemporànies, que enguany es materialitza amb l’estret vincle mantingut amb l’Escola de Poesia de Viena (schule für dichtung in wien).

Participants

Tracy Splinter (Alemanya)

Nobuo Kubota (Canadà – Japó)

Anne-James Chaton (França)

Christian Ide Hintze (Àustria)

Renée Gadsden (EE.UU. – Àustria)

Jordi Teixidó + Ona Mestre

David Ymbernon

Dídac P. Lagarriga

Videopoesia catalana

"Veus en paper": les partitures de la poesia sonora (exposició).

 

Seccions del festival

>Intermèdia: La part central del festival. Els poetes actuen en directe i mostren les diverses possibilitats de la poesia transportada a l’escenari.

>Conferències: La part teòrica del festival, que enguany pretén fer atenció a un terreny fronterer com és el del hiphop i a un projecte poètic interdisciplinari com el de l’Acadèmia Virtual, produïda per l’Escola de Poesia de Viena.

>Exposició: Aquest any presentem una exposició on els poetes sonors europeus actuals més representatius mostren com escriuen les seves partitures.

>Vídeo: Continuem amb l’aposta pel vídeo de l’any passat i fem aquest cop una panoràmica antològica de la creació videopoètica catalana.

 

Organitza

PROPOST (Projectes Poètics Sense Títol)

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Amb el suport de

Institut de Cultura de Barcelona; Goethe Institut – Barcelona; Asociación Española de Estudios Canadienses; Ministerio de Educación, Cultura y Deporte – Dirección General del Libro, Archivos y Bibliotecas; Pla Jove – Ajuntament de Barcelona; Institució de les Lletres Catalanes; Galeria H2O; schule für dichtung in wien; Laie CCCB

Informació

propost@propost.org / www.cccb.org / www.propost.org/proposta2001

Entrada lliure a tots els actes.

CCCB - Montalegre, 5 - 08001 Barcelona - Telf. 93 306 41 00

Galeria H2O - Verdi, 152 - 08012 Barcelona

Horari: de dimarts a divendres d’11h. a 13h. i de 17.30h. a 20h. i dissabte d’11h a 13h.

PROGRAMACIÓ 2001

Dimarts 11 de desembre

EXPOSICIÓ

Galeria H2O (Gràcia) - 20h.

Veus en paper

Inauguració de l’exposició Veus en paper, dedicada a les partitures de poetes sonors europeus vius. L’exposició romandrà oberta fins al 5 de gener. Exposició coproduïda amb la schule für dichtung in wien.

Dimecres 12 de desembre

CONFERÈNCIA

CCCB - 20h.

Dídac P. Lagarriga. Rap: audiovisió personal.

Itinerari personal pel territori fronterer entre el hiphop i la poesia.

Dijous 13 de desembre

CONFERÈNCIA

Auditori CCCB - 22h.

Acadèmia virtual

Presentació de l’Escola de Poesia de Viena (schule für dichtung in wien) i de l’Acadèmia Virtual, el seu projecte a internet, a càrrec de Christian Ide Hintze (poeta i director de l’Escola) i Renée Gadsden (poeta i col·laboradora de l’escola). A internet: www.sfd.at/akademie

Divendres 14 de desembre

INTERMÈDIA

Hall del CCCB - 22.30h.

Actuacions en directe de:

Arrigo Lora-Totino (Itàlia)

Tracy Splinter (Alemanya)

Jordi Teixidó+Ona Mestre (Barcelona)

Dissabte 15 de desembre

VÍDEO

Auditori del CCCB - 19h.

"Videopoesia catalana del segle XX"

Selecció d'obres de videocreació que tenen com a nexe d'unió el tractament de la poesia, realitzades per videocreadors, per poetes i per videocreadorspoetes durant els darrers vint anys. Selecció i coordinació d’Habitual Video Team.

INTERMÈDIA

Hall del CCCB - 22.30h

Actuacions en directe de:

Nobuo Kubota (Japó-Canadà)

Anne-James Chaton (França)

David Ymbernon (Barcelona)

[Programació per seccions]

Conferències

La part teòrica del festival compta enguany amb dues conferències:

>Dídac P. Lagarriga. Rap: audiovisió personal.

Itinerari personal pel territori fronterer entre el hiphop i la poesia.

>Acadèmia virtual

Presentació de l’Escola de Poesia de Viena (schule für dichtungin wien) i de l’Acadèmia Virtual, el seu projecte a internet, a càrrec de Christian Ide Hintze (poeta i director de l’Escola) i Renée Gadsden (poeta i col·laboradora de l’escola). Aquest acte servirà, a més, com a acte de cloenda de les activitats de l’Acadèmia Virtual d’enguany. A internet: www.sfd.at/akademie

 

Intermèdia

La part central del festival. Els poetes actuen en directe i mostren les diverses possibilitats de la poesia transportada a l’escenari.

Participants:

>Nobuo Kubota (Japó-Canadà): poesia sonora, improvisació vocal.

>Tracy Splinter (Alemanya): slam poetry.

>Arrigo Lora-Totino (Itàlia): performance, poesia sonora.

>Anne-James Chaton (França) : poesia sonora.

>David Ymbernon : poesia acció.

>Jordi Teixidó+Ona Mestre: dansa+poesia.

 

Vídeo

>Videopoesia catalana del segle XX

Selecció d'obres de videocreació que tenen com a nexe d'unió el tractament de la poesia, realitzades per videocreadors, per poetes i per videocreadorspoetes ( Julián Álvarez, Josep M. Jordana, Eugeni Bonet, Ester Xargay, Noel Tatú, Pep Blay, etc.) durant els darrers vint anys. Selecció i coordinació d’Habitual Video Team (Josep M. Jordana i Lis Costa)

 

Exposició

>Veus en paper

Exposició de partitures originals de poetes sonors vius d’arreu. Es tracta de les partitures o anotacions que els poetes fan servir per a les seves interpretacions i que evidentment no són un simple text: anotacions fonètiques, esquemes i altres elements visuals serveixen al poeta per interpretar els seus poemes. Es tracta en definitiva de peces que poden tenir una lectura visual independent i que poques vegades han estat objecte d’exposició. La mostra anirà acompanyada de les gravacions sonores de cada poema. Anirà més tard a Viena (durant el 2002) i allà s’editarà el catàleg, que recollirà les partitures i els poemes sonors.

Autors participants:

Julien d’Abrigeon (França), Llorenç Barber (País Valencià), Carla Bertola (Itàlia), Tomaso Binga (Itàlia), Julien Blaine (França), Jaap Blonk (Holanda), Dmitry Bulatov (Rússia), Anne-James Chaton (França), Eduard Escoffet (Barcelona), Giovanni Fontana (Itàlia), Sten Hanson (Suècia), Christian Ide Hintze (Àustria), Michael Lentz (Alemanya), Arrigo Lora-Totino (Itàlia), Albert Mestres (Catalunya), Fernando Millán (Madrid), Enzo Minarelli (Itàlia), Serge Pey (França), Américo Rodrigues (Portugal), Xavier Sabater (Catalunya), Emil Siemeister (Àustria), Endre Szkárosi (Hongria), Josep Sou (País Valencià), Alberto Vitacchio (Itàlia).

Coordinació: Eduard Escoffet (festival PROPOSTA) i Christian Ide Hintze (schule für dichtung in wien).

L’exposició romandrà oberta fins al 5 de gener. Entrada lliure.

Galeria H2O. Verdi, 152. 08012 Gràcia (Barcelona).

Horari: de dimarts a divendres d’11h. a 13h. i de 17.20h. a 20h. i dissabte d’11h a 13h.

Servei de Premsa del CCCB (Mònica Muñoz)

Tel.: 93 306 41 00/23 – Fax: 93 306 41 01 / mmunoz@cccb.org / www.cccb.org


Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor. Us preguem llegiu les condicions d'utilització
navegació:  

tbr : número 27                novembre - desembre  2001 

-Narrativa, Poesia, etc

-Patricia Duncker: Abans morta que deshonrada
-Adriana Bàrcia:  Bertrana i Mernissi en un harem de Fes
-Record de Jordi Arbonès
-Ester Xargay: Una banda
-Rajvinder Singh:8 poemes
-Pietro Civitareale: Metamorfosi del silenci
-Carles Hac Mor: Maldoror ja no és un eccehomo
-Comentari Civitareale
-Festival de Cinema de Sitges

-crítiques breus (en anglès sobre llibres de publicació recent)
-números anteriors
-Audio
-enllaços (Links)

www.BarcelonaReview.com   anglès | castellà | francès | pàgina de l'editor | e-m@il